Inloggen

Waardebepaling

 • Home
 • Waardebepaling
 • De waarde van uw sloopgoud/zilver partijen wordt vastgesteld aan de hand van de baarmassa, het edelmetaalgehalte en de actuele koers.

  Baarmassa
  De massa van uw partij en uw baren wordt vastgesteld met gekalibreerde apparatuur. Alle weeg- en meetapparatuur wordt jaarlijks geijkt.

  Edelmetaalgehalte
  WHES maakt gebruik van het geaccrediteerde laboratorium van WaarborgHolland B.V. Voor de gehaltebepaling wordt met de nauwkeurigste analysemethode het gehalte van uw partij bepaald. Zo zal WHES nooit een partij van 100 gram fijn goud inkopen op basis van XRF, maar kiezen voor de cupellatiemethode. Voor de XRF is geen ISO-gecertificeerde methode beschikbaar en de meetonzekerheid van de XRF is groter dan tien dzn. (Let op! Voor een baarmassa van één kg komt dit overeen met minimaal tien gram fijn goud dat niet kan worden uitbetaald!). Ons beleid is dan ook uw waardepartijen in te kopen op basis van een ISO-gecertificeerde methode. Voor dezelfde baar van een kilogram bedraagt het verschil dan minder dan een halve gram fijn goud. Hierdoor keert WHES dus het maximale aan u uit.

  Actuele koers
  De goudkoersen fluctueren regelmatig. Op whes.nl vindt u de geldende koersen. Bij inname van uw partij wordt de dan geldende koers toegepast en u beslist op dat moment of WHES uw partij kan gaan verwerken. De partijen worden per direct aan u uitbetaald.

  Smeltverlies
  Smeltverlies is het verlies van massa nadat uw sloopgoud/zilver is omgesmolten tot een homogene baar. Dit verlies komt tot stand door eventuele stenen, veren uit sloten, epoxyvullingen etc. Daarom verwijdert WHES altijd de niet-metallische onderdelen en registreert de metaalmassa’s voordat uw partij wordt omgesmolten. Ook kan smeltverlies optreden doordat restmetaal achter blijft in de kroes. Daarom reinigt WHES na iedere smelt de kroes en voegt het verzamelde restmetaal toe aan de massa van uw baar. Door deze werkwijze wordt uw smeltverlies tot een minimum teruggebracht.

  Openingstijden

  WHES is op maandag t/m donderdag geopend van 8:30 uur tot 16:00 uur en op vrijdag tot 15:30. Koersen kunnen worden vastgelegd tussen 9:00 uur en 16:30 uur en op vrijdag tot 16:00.

  Aanleveren

  Hoe komt uw partij veilig bij WHES?
  Bekijk de mogelijkheden.

  WaarborgHolland

  Alle analyses worden uitgevoerd worden door het geaccrediteerde laboratorium van WaarborgHolland.

  Contact

  WaarborgHolland Edelmetaal Smelterij
  2801 AK Gouda

  0182-589350
  info@whes.nl

  Naar contact
  Copyright © 2018 WaarborgHolland Edelmetaalsmelterij B.V.